Kategorier
Arkitektur Indien 1980 Ladakh Landskap Människor

Ladakh 1980

Tsemo gompa i Leh

Ladakh nådde vi med buss från Srinagar i Kashmir via Kargil där vi övernattade under den två dagar långa bussresan. Området hade öppnats för turism 1975. Vägen var dålig och färden över Zoji La passet var hårresande. Bussen färdades 14 tim varje dag med stop för te och lunch. I Kargil övernattade vi i ett av de få hotell som fanns. Från Kargil ner till Indusdalen var vägen bättre och vi kunde njuta av vidunderliga utsikter över Himalaya, speciellt från det högsta passet på över 4000 m. Därifrån slingrade sig vägen nedåt till Indusdalen och vi kände oss i Ladakh vid åsynen av klostret Lamayuru. Mitt i den 3500 m höga breda platta dalen bildad av floden Indus meandringar var det nödvädigt för indierna att bygga ett flygfält under kriget med Pakistan 1947-49. Bortom Nobra valley inte långt från Ladakh går eldupphörlinjen från 1949 då Indien förlorade stora delar av norra Kashmir till Pakistan. Under 60-talet kapade kineserna åt sig en stor del av de östra provinserna vilket skapade gränskonflikter och krig. Indierna insåg behovet av att öppna området för utveckling och turism för att säkra de känsliga områdena. Vistelsen i Ladakh 1980 gjorde ett outplånligt intryck på mig och formade mycket av min bildvärld sedan dess. Jag gjorde en resa dit 2015 och då var det mesta förändrat. Bilderna nedan visar en svunnen tid. Numera kan man till vardags inte se kvinnor och män i höga hattar med utsvängda brätten. Den kultiverade dalen har översållats av hotell och restauranger. Lejonkungens palats hade renoverats och öppnats som museum. De flesta turister tar flyget från Delhi till Leh. (Se Indienresan 2015)

Ladakh fick en stark prägel av tibetanbuddismen under 8-900-talet då de flesta kloster byggdes. Zanskar, Lahul och Spiti har historiskt dominerats av Ladakh och är fortfarande buddistiskt. Nuvarande Dalailama har flitigt besökt klostren i områdena som populärt kallas för lilla Tibet. Klostren renoveras och är aktiva. (Se Indienresan 2011 om resan till Lahul och Spiti)

Om inget annat anges är samtliga bilder från Leh, den omgivande dalen och landskapet.

Lejonkungens palats i LehRastställe mellan Srinagar-LehBussen Srinagar-LehLikir gompaLikir gompaLikir gompaLikir gompaLikir gompa

© Davey Hammarsten

Ett svar på ”Ladakh 1980”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *