Indienresan 1980

Resan till Indien 1980 var en odyssé med nedslag i konstens och arkitekturens Indien. Att resan gick till de olika konsthistoriska platserna berodde på en förfrågan från Eva Teorell, min lärare i måleri och teckning, om vi kunde göra en Indienresa tillsammans. Eva var intresserad av den indiska konsten och arkitekturen och jag var angelägen om att komma till Indien, 13 år efter min ankomst till Sverige som 15-åring. Jag var ju uppväxt i Indien, kände till förhållandena och pratade ledigt hindi på gatunivå. Vi läste på om de olika tempelområdena och hade en lång lista på intressanta platser som vi valde emellan. Under de tre månader vi resta hann vi bara med att se en bråkdel av Indiens rika kulturarv, mestadels den antika och klassiska perioderna med tidig buddhistisk konst, Mauraya-, Sunga- och Guptadynastierna fram till  600-talet och därefter den medeltida med hinduisk konst fram till 1200-talet då Mogulerna invaderade landet. Därutöver besökte vi kulturintressanta områden som Ladakh och Nepal samt Varanasi och Calcutta. 

Resultatet av resan blev för min del att jag i min konst bearbetade alla intryck, men intresset för indisk konst och arkitektur var väckt och det blev diabildsvisningar av indisk och buddhistisk konst på konstskolan som jag ännu inte avslutat och senare för konstnärsklubbens medlemmar. Eva Teorell gick vidare med att läsa kurser om hinduism och buddhism, föreläste på Östasiatiska museet om Shiva och buddhafiguren samt skrev artiklar i  kulturtidskriften Artes. Skriveriet fortsätter och resan bearbetas fortfarande 43 år senare.

Första målet var Ladakh och staden Leh i Kashmir som vi nådde med buss från Srinagar via Kargil. Resan gick vidare till Nepal och därefter till alla andra rödmarkerade platser på den bifogade kartan. Den tilltagande kylan i Himalaya gjorde att Ladakh och Nepal prioriterades innan de olika platserna söderut. Jag förde inte direkt en dagbok utan fotograferade mycket. Texterna har tillkommit senare.

Under resan till Sydostasien 1982/83 studerades den indiskt influerade konsten på Java och i Thailand. Den gjorde jag med Eva Teorell och Antoni Frank, en kurskamrat. (Se Sydostasien 1982/83). Under resan 1987 besöktes jag Jaintempel i Gujarat samt Jaisalmer och Jodhpur i Rajastan där arkitekturen studerades. (Se Indien 1987) Under resan 2000 passade jag på att se fler av tempelområdena i södra Indien (Elephanta, Vijayanagar, Somanathapura och Mamallipuram. (Se Indien 2000).

Det har gått 43 år sedan denna resa och mycket har förändrats i Indien sedan dess. Jag har skrivit något om den dagsaktuella situationen för platserna i inläggen. Denna sida kommer att kompletteras allt eftersom med flera inlägg från de rödmarkerade platserna på kartan. Speciellt bilder från indiskt stads- och lantliv samt från mina uppväxtområden i Himalaya nära Dehradun. Återkom gärna.

Alla bilder © Davey Hammarsten om inte annat anges.

Klicka på bilderna nedan för en sammanfattande text och bildserie

Ladakh
Kajuraho
Tanjore
Ellora
Nepal
Varanasi
Konarak
Ajanta