Kategorier
Natur Sikkim

Yoksum

Yoksum på 1500 m höjd är subtropisk med en fantastisk biodiversitet. Härifrån startar en populär bergsvandring upp till Dzongri på 4500 m och Goechela passet på 4950 m. Därifrån har man en fantastisk vy över Kanchendzonga på 8586 m. Man vandrar från tropikerna till tundran på 5 dagar. Det är här i Yoksum vandrarna får en välbehaglig återhämtning från den mödosamma vandringen. Ett litet paradis med stilla heliga sjöar kantade av böneflaggor, rosor, orchidér, bambulundar, fikonträd och buddistiska tempel.

Böneflaggor vid en liten sjö

Den heliga sjön i Yoksum. Böneflaggorna vittnar om dess helighet. Den allra heligaste sjön är Khecheopalri som man når under vandringen från Pelling ner till Yoksum. Sikkim blev tidigt tibetanbuddistiskt redan på 900-talet. 1641 vandrade tre heliga lamor från Tibet ner till Yoksum och krönte här Sikkims första religiösa kung, en så kallad Chogyal. Kungadynastin regerade ända fram till 1975 då Sikkim blev en delstat inom Indien.

Trädlunden och en chorten markerar platsen för kröningen av Sikkims första kung
På denna stentron kröntes Sikkims förste kung 1641

Det tibetanbuddistiska klostret Dubdi från 1701 är det allra äldsta i Sikkim.

Ett bönehjul som drevs av vatten en gång i tiden. Skovlarna nertill är borta. Stigen leder upp till klostret Dubdi.
På stigen upp till klostret Dubdi
Böneflaggornas färger symboliserar de fem elementen. Blå för himlen och rymden, vit för luften och vinden, röd för elden, grön för vattnet och Gul för jorden, marken

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *